Nieuwe infra opleiding SOMA College met toekomst- en baanperspectief

In schooljaar 2019/2020 start het SOMA College in Harderwijk met een onderscheidende, arbeidsmarktrelevante 3-jarige MBO4 opleiding tot Landmeter / Uitvoerder bouw & infra. Uniek is dat studenten de eerste anderhalf jaar samen in een combinatieklas zitten en vervolgens uitstromen in de specialisatie van hun keuze. Bijzonder aan de opleidingen van het SOMA College is het beroeps- en praktijkgerichte onderwijs met grote directe betrokkenheid van het werkveld.

De opleiding is opgebouwd uit verschillende theoretische en praktisch georiënteerde vakken. Deze worden afwisselend geprogrammeerd. Daarnaast laten de docenten de theorie zoveel mogelijk in de praktijk oefenen zodat de stof beter beklijft. Elk schooljaar heeft daarnaast minimaal 10 weken stage, het derde jaar zelfs 20. De inhoud van de stages wordt in nauwe samenwerking met het werkveld inhoudelijk ingevuld.

Mooi toekomstperspectief voor studenten
Er liggen wat betreft werkgelegenheid en carrièrekansen voor jongeren heel veel mogelijkheden in het werkveld infra. Het bedrijfsleven is als gevolg van vergrijzing op het gebied van landmeten, infra en bouw erg hard op zoek naar werknemers. Voor studenten die graag door willen studeren is er de mogelijkheid om door te stromen naar een verwante hbo-opleiding. Deze hbo-opleidingen sluiten goed aan op de mbo4 opleidingen omdat het hbo betrokken is geweest bij de ontwikkeling van deze nieuwe mbo-opleiding.

Vooropleiding
Leerlingen met een vooropleiding vmbo KB, GL of TL, mavo of met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of  vwo, die goed kunnen rekenen, al een bepaalde mate van zelfstandigheid hebben en het leuk vinden om zowel buiten als binnen de handen uit de mouwen te steken voelen zich vast aangesproken tot deze vakopleiding.

Kennismaken en oriënteren
Het SOMA College in Harderwijk heeft diverse mogelijkheden om zowel de geïnteresseerde leerlingen als docenten de mogelijkheid te geven om te oriënteren en kennis te maken met de opleiding Landmeten / Uitvoerder bouw & infra. Aanmelden kan via de website van SOMA College.

Over SOMA College
Het SOMA College in Harderwijk is dé landelijke mbo vakschool voor de infra. In twee tot vier jaar leidt het SOMA College studenten op tot Machinist grond-, water- en wegenbouw (gww), allround Monteur of technicus mobiele werktuigen, Landmeter, Uitvoerder bouw/infra, (allround) Vakman gww, Straatmaker of (allround) Betontimmerman. De opleidingen worden aangeboden op niveau 2, 3 en 4.
Leren in de praktijk staat op het SOMA College centraal. Dit betekent praktijklessen met machines op het uitgebreide oefenterrein, practicumlessen in de werkplaatsen en beroepspraktijkvorming bij infrawerkgevers. Daarnaast krijgen studenten ook theoretische vakken. Hierdoor ontstaat een verantwoorde en stevige basis waarmee zij bij elk infrabedrijf aan de slag kunnen.

Orientatiedag-e1550743443541-1080x598
194