MSD 2017: 25 jaar veelzijdige bijscholing!

Een mijlpaal; zo kan je het wel noemen. 25 jaar Machinistenscholingsdagen (MSD). Begonnen in 1992 tijdens een materieel beurs in Utrecht in de zomermaanden en nu 25 jaar later op het Bouw en Infra Park in de winter en wel op 19 en 20 januari 2017. Toen georganiseerd door drie partijen te weten de Soma, de vakvereniging Het Zwarte Corps en de sectie Grondwerk van de NVWB. Nu zijn dit Soma bedrijfsopleidingen, de bijna zeventigjarige vakvereniging Het Zwarte Corps en de Vakgroep Grondwerk van Bouwend Nederland. Wat gebleven is zijn de veelzijdige programma's die ieder jaar weer worden aangeboden. Altijd met als doel het leveren van een bijdrage ter vergroting van de vakbekwaamheid, de professionaliteit in het werken en het omgaan met elkaar. Door de jaren heen is dit iedere keer weer gelukt en de deelnemers ervaren dezer dagen als nuttig en in een gezellige sfeer. Ook dit jaar nu voor de 25ste hebben de organiserende partijen naar hun oordeel een mooi programma in elkaar gezet. Wat gaan we doen?

 

 

Nieuw: de inrichting van een materieelplein
Op het voorterrein van het congrescentrum op het Bouw en Infra Park zullen een aantal leveranciers het nieuwste van het nieuwste op het gebied van graafmachines en wiellaadschoppen laten zien. Zo zijn onder meer Kuiken, Caterpillar, Doosan, Liebherr, Etec uitgenodigd om hun materieel te tonen. De eerste reacties zijn positief en in onder meer de volgende Machinist zullen wij hier op terugkomen.

Blijft: 6 workshops
Ook dit jaar zullen er weer zes workshops worden georganiseerd waarin op interactieve wijze de deelnemers kennis kunnen nemen van de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied en op sociaal terrein. Kennisnemen in een lokaal binnen en in de praktijk is weer de formule waarmee gewerkt gaat worden.
In willekeurige volgorde worden de volgende onderwerpen behandeld:

Veelzijdigheid van een machine
Ahlmann is bereid gevonden het nieuwste van het nieuwste van hun machines te komen tonen. De deelnemers krijgen een korte introductie in wat een Mecalac of een Ahlmann machine allemaal kan. Dit betreft een eerste introductie. Verdere verdieping kan plaatsvinden in de nadien te organiseren Masterclasses.

Veelzijdigheid in hulpstukken
In de praktijk zijn tal van hulpstukken voorhanden. Maar, hoe ga je daar mee om? Wat zijn de wettelijke voorschriften? Welke producteigenschappen behoren bij welke hulpstukken? Hoe organiseer je dat een en ander goed is vastgelegd en geregeld? Vragen die in een aparte workshop zullen worden beantwoord door een aannemer die dit goed geregeld heeft. Wie dit is zal later bekend worden gemaakt.

 

Vroeger stoppen of juist langer doorgaan?
Een vraag waarvan het antwoord al in een vroeg stadium moet worden gegeven. Daarmee kan de werknemer in overleg gaan met zijn werkgever om na te gaan welke mogelijkheden er zijn. Ook zal hij zelf zaken moeten gaan regelen om ervoor te zorgen dat hij op het juiste moment de juiste voorzieningen heeft getroffen. Monique van Meerendonk van Vakvereniging Het Zwarte Corps zal op deze materie nader ingaan.

Zit je goed?
Een goede zithouding draagt bij tot plezierig werken, niet uitgewoond thuiskomen en het voorkomen van ziekteverzuim. Gerben Geerdink van STEP zal op zijn kenmerkende wijze een aantal tips en trucs komen geven waar je rekening mee moet houden. Dit zal hij mede doen aan de hand van concrete oefeningen in de machines die op het voorterrein van het congrescentrum zijn uitgestald.

Boem of niet?
Het is alweer enige jaren geleden dat tijdens de Machinistenscholingsdagen aandacht is geschonken aan het graven en het risico van explosieven. Er ligt nog veel in de grond en in het water wat een risico met zich meebrengt bij het graven. Dit betekent ook een grote operatie van te treffen veiligheidsmaatregelen. Een voorbeeld is het verwijderen van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog onlangs bij Almere.
Van den Herik uit Sliedrecht heeft in de loop der jaren op dit terrein expertise opgebouwd en wil dit graag met de deelnemers tijdens de MSD delen.

Graven doe je niet alleen!
Dat was het motto van de MSD 2016. Dit heeft niets aan actualiteitswaarde verloren. Communicatie is van ontzettend groot belang en als die verbeterd kan worden dan moet je dat doen! Hoe? Wederom is Niek Verkade uitgenodigd om een workshop te komen verzorgen. Niek kennende zal hij dit op originele en uitdagende wijze met de deelnemers gaan doen.

Piet van der Zouwen-prijsvraag
Voor de 15e keer zal de Piet van der Zouwen-prijsvraag worden gehouden. De machinisten krijgen een aantal meerkeuzevragen voorgelegd. De juiste antwoorden worden gegeven tijdens de workshops. Door goed op te letten kunnen deze op het uit te reiken vragenformulier worden ingevuld. De Piet van der Zouwenprijs is vernoemd naar de voormalig rayonbestuurder en erelid van Het Zwarte Corps en een van de initiatiefnemers van de Machinistenscholingsdagen. De winnaar van deze prijsvraag ontvangt uit handen van Piet van der Zouwen zelf een schaalmodel en komt met een interview en foto in De Machinist en op de website van respectievelijk Bouwend Nederland en SOMA bedrijfsopleidingen.

Aanmelden
Ook de organisatie van de Machinistenscholingsdagen gaat met zijn tijd mee. Aanmelden voor de Machinistenscholingsdagen kan alleen via het internet via onderstaande link. Ook vragen over deze dagen kunnen via het internet en deze link worden gesteld.
De kosten voor deelname aan de MSD bedragen € 215, - excl. BTW. De MSD worden door cao partijen betrokken bij de bouw cao en worden gezien als functionele bijscholing. Dit betekent dat de kosten voor rekening van de werkgever komen.
Is het bedrijf waar u werkt lid van Bouwend Nederland, dan heeft uw directie ook een e-mail over de Machinistenscholingsdagen ontvangen.
Graag aanmelden voor 8 december 2016.

Het dragen van veiligheidsschoenen is verplicht!

Aanmelden voor de Machinistenscholingsdagen kan via:
http://www.somabedrijfsopleidingen.nl/nl/acties/msd

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Bouwend Nederland, Vakgroep Grondwerk
Jolanda Dijkhuizen
Tel. 079-3252119
E-mail: msd@bouwendnederland.nl

Wanneer: 19 en 20 januari 2017
Waar: Het Bouw en Infra Park in Harderwijk
Wat: 6 interactieve workshops zowel binnen als buiten; theorie en praktijk
Kosten: € 215, - per deelnemer per dag
Georganiseerd door: vakvereniging Het Zwarte Corps, Soma bedrijfsopleidingen en Bouwend Nederland Vakgroep Grondwerk.
Aanmelden: voor 8 december 2016 via http://www.somabedrijfsopleidingen.nl/nl/acties/msd

 

Bron: website Bouwend Nederland

194