Harderwijk is gastheer van de dag van de Digitale Overheid

Op donderdag 31 mei 2018 werken ca. 500 ambtenaren op één dag tegelijkertijd aan de vaardigheden van de toekomst op de Dag van de Digitale Overheid. Ze verdiepen zich in blockchain en robotica. Het centrale congres wordt georganiseerd in het Bouw & Infrapark in Harderwijk. De organisatie is in handen van de Stichting Digitale Overheid, in samenwerking met Gemeente Harderwijk.

Wat is de Dag van de Digitale Overheid?
De Dag van de Digitale Overheid bestaat uit een centraal congres in Harderwijk, dat verbonden is met decentrale studiedagen bij diverse overheden door het hele land. Het congres mobiliseert ca. 500 ambtenaren die zich deze dag samen verdiepen in de invloed van digitalisering op het functioneren van de overheid. Met nadruk staan de vaardigheden die de ambtenaar nodig heeft in een gedigitaliseerde samenleving centraal, de zogenoemde Future Work Skills.

In Harderwijk zelf doen tientallen verschillende overheidsorganisaties mee. Decentraal zijn diverse studiedagen verbonden: de gemeenten Tholen, Sittard-Geleen, Veenendaal en Apeldoorn. De Dag van de Digitale Overheid wordt dit jaar voor de derde maal georganiseerd.

De Gemeente Harderwijk is dit jaar partner en gastheer van de Dag van de Digitale Overheid. De opening zal worden verricht door burgemeester Harm-Jan van Schaik (foto).

Livestream
De Dag is bedoeld voor alle ambtenaren van Nederland, maar ook inwoners en ondernemers kunnen via de livestream presentaties real-time volgen. De streams zijn op 31 mei de hele dag te volgen via deze hyperlink: http://www.digitaleoverheid.org/streaming-congres.

Waar gaat het over?
De titel dit jaar is: Nieuw Vertrouwen. In een verregaand gedigitaliseerde samenleving gaan we oude waarden loslaten. We gaan op zoek naar nieuw vertrouwen, gebaseerd op een nieuwe realiteit.

Future Work Skills
Digitalisering heeft grote invloed op het functioneren van de overheid. Ambtenaren moeten digitaal vaardig worden om op nieuwe wijzen te kunnen werken. Naast digitale vaardigheden zijn het juist de zogenoemde soft skills waar het aan ontbreekt. Want digitalisering betekent niet alleen omgaan met software. Er wordt beroep gedaan op vaardigheden als samenwerken, of zelfsturing en creativiteit. Veel meer dan eerder het geval was. Deze zogenoemde Future Work Skills zijn het onderwerp van de Dag van de Digitale Overheid.

Robotica en Blockchain
Het hoofdthema komt dit jaar aan bod aan de hand van twee concrete ontwikkelingen: robotica en blockchain. Alle 500 deelnemers aan de Dag van de Digitale Overheid hebben twee online colleges gevolgd over dit onderwerp ter voorbereiding op de dag. Tijdens het congres heeft verdere verdieping plaats door onder andere spreekbeurten van hoogleraar Vanessa Evers van de TU Twente, een internationaal vooraanstaande robotica-wetenschapper en Marloes Pomp. Marloes is verantwoordelijk voor tal van blockchain projecten binnen de overheid. Naast de spreekbeurten zijn er diverse workshops. Afsluitende keynote wordt verzorgd door Hans Hoornstra, de voorzitter van de stichting Digitale Overheid. Hij zal spreken over Digitale Intelligentie, waarover op deze dag een voorpublicatie verschijnt met dezelfde titel.

Bron: Harderwijker Courant

44774fcf-5c1f-4ad9-81c8-88cdb3433446_thumb840
194