Blog: Liefde voor het vak!

40% van de Nederlanders is niet tevreden over hun baan. En dat zijn niet de mensen die af en toe een baaldag hebben. 40% van de Nederlanders gaat dus elke dag met tegenzin naar hun werk. Het intrigeert me enorm. Waarom blijven zoveel mensen werken op een plek waar ze het niet naar hun zin hebben. Hebben ze liefde voor hun vak, maar past de werkgever niet bij hun idealen? Of hebben ze het verkeerde beroep gekozen en is de liefde voor het vak ver te zoeken. Ik moet er niet aan denken om dagelijks met tegenzin achter mijn bureau plaats te nemen.

Ik ben één van die mensen die gelooft dat je heel veel zelf in de hand hebt. Dat je altijd een keus hebt om je om te scholen, van baan te wisselen of je huidige baan te verbeteren door in gesprek te gaan. En dat vergt moed, motivatie en doorzettingsvermogen. Ik heb heel veel bewondering voor mensen die het heft in eigen hand nemen, die niet afwachten, maar hun hart volgen.

Vandaag is het Valentijnsdag, de dag van de liefde. En vandaag vier ik de liefde voor mijn vak. Mijn hart gaat sneller kloppen van communicatievraagstukken, teksten en mooie marketing. Dat was geen liefde op het eerste gezicht, dat moest groeien. Ik moest het ontdekken, in gesprek gaan en me in het vak verdiepen. Eigenlijk niet veel anders dan de liefde tussen twee mensen. Liefde voor het vak kan dus groeien, maar dat gaat niet vanzelf en kost tijd! Ik moet mezelf blijven uitdagen en ontwikkelen binnen mijn vakgebied. Dat houdt de liefde voor mijn vak levend!

En liefde voor het vak gaat verder dan plezier hebben in je werk. Liefde zit verankerd in je hele wezen en dat maakt dat je je vak buiten het werk gaat uitoefenen. Zo ben ik onder meer vrijwillig verbonden aan de plaatselijke voedselbank. Daar kan ik ook mijn vak uitoefenen, de maatschappij vooruit helpen en ik leer er ook weer van. Een win-win-winsituatie!

Ik ga ook wel eens met tegenzin naar kantoor. Als er cijfers moeten worden aangeleverd of er een lastig telefoontje of gesprek in de agenda staat. Maar ik hoor bij de 60% van de mensen die wel met plezier aan het werk is en die de liefde voor het vak graag inzet om, samen met mijn collega’s, onze organisatie vooruit te helpen.

Mijn oproep aan die 40% die ontevreden is in hun baan: zoek uit waar je hart sneller van gaat kloppen, besluit om daar in te investeren en er gaan deuren voor je open. Zeker weten!

En vanavond trek ik met manlief een fles wijn open op de bank. Want ook die liefde mag gevierd worden!
 14 februari 2017 - Karlien Lodewijk - Coordinator Marketing en Communicatie bij Bouw & Infra Park B.V. in Harderwijk
Lees hier meer over deze unieke locatie voor bedrijfshuisvesting en congressen/evenementen in Harderwijk

194